Hoppa till sidans innehåll

Hur väljer man bana/klass?


Orienteringsporten är lite svår att komma in i tycker många. Detta beror framförallt på att man inte vet hur det funkar.
Det är faktiskt så att det på alla tävlingar finns banor i ett stort antal olika längder och dessutom med stor variation i svårighetsgrad på vart kontrollerna sitter placerade i skogen.
Dessa banor är dessutom öppna att anmäla sig till för ALLA som vill, i förväg eller direkt på plats vid tävlingen. Man behöver alltså inte vara inbiten orienterare för att delta i dessa klasser, som heter Öppna Motions klasser (förkortas ÖM).
Tycker man om att röra sig i naturen och lockas lite av kartan så är det självklart att man ska prova en ÖM bana om man inte tidigare gjort detta.

Vår tävling "Lången och Korten" är inget undantag utan nästan tvärt om.  Vi har förutom ÖM infört egna klasser som vi kallar O-Trail på Lången (lördag 4/11). O-trail består av banor med mycket lätt orientering men där man ändå kan välja att springa lite längre sträckor. Vi tror O-trail passar distanslöparen som vill springa stig och väg i skogen.

I bilden ovan ser ni en beskrivning på svårighetsnivåer (kontrollplacering) som används inom svensk orientering. Här nedan ser ni vilka ÖM och O-trail klasser vi har med vid Lången och Korten 2018 och vilken svårighetsnivå som gäller på respektive klass.

O-trail har kontroller enligt VIT nivå
ÖM1 har kontroller enligt VIT nivå
ÖM3 har kontroller enligt GUL nivå
ÖM5 har kontroller enligt ORANGE nivå
ÖM7 har kontroller enligt SVART bivå
ÖM8 har kontroller enligt SVART bivå

Banlängder skiljer sig åt på Lången och Korten och mellan de olika klasserna. I Inbjudan finner ni ungefärliga längder på våra klasser under 2018 års tävlingar.

Kostnaden för att delta på Lången och Korten 2018 är endast 130:- för vuxna och 75:- för barn/ungdomar per dag. Avgiften faktureras svenska klubbanslutna orienterare och betalas kontant eller med swish på tävlingsdagen för övriga deltagare.

Tveka inte att skicka frågor till oss på This is a mailto link

Uppdaterad: 01 JUN 2018 01:34 Skribent: Mattias Persson
Epost: This is a mailto link